czwartek, 30 grudnia 2010

Śledziowa przeróbka

Święta to okres na który, przygotowujemy się od kilku tygodni. Wiąże się on ze spędzaniem bardzo dużej ilości godzin wkuchni, przy przygotowywaniu posiłków na całe 3 dni. Szczególnie Wigilia wymaga od nas długotrwałych przygotowań. Przyrządzenie 12 potraw to nie lada wyczyn, a jak wiadomo często przekraczamy granice ilościowe. Co zrobić z jedzeniem które już nam zbrzydło, ale nie mamy serca go wyrzucić? Miałem taki problem po tegorocznych świętach. Wszystko zostało zjedzone, oprócz solonego śledzia. Na moje szczęście przygotowałem go w bardzo tradycyjny sposób, tj. śledź z cegulką i pieprzem w oliwie, co dało się przerobić na pyszną sałatkę, którą będę mógł poczęstować swoich sylwestrowych gości.
Składniki na sałatkę:
1 świerza papryka czerwona lub zielona
1 puszka kukurydzy
3 duże marchewki
4 duże ziemniaki
5 jajek
5 ogórków kwaszonych.
700 g śledzi solonych.
majonez
Czas przygotowania 20min. (bez czasu oczekiwania na gotujace się warzywa)
Marchew, ziemniaki, jajka ugotowałem w upinkach a po ostudzeniu obrałem i pokroiłem w kostkę. Śledzia odsączyłem z zalewy i również pokroiłem tak jak i resztę składników. Można wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem, lub też układać je warstwami przekładając co każdą warstwe majonezem. Sałatka ta z wygladu bardzo przypomina saładkę warzywną, którą każdy z Was na pewno przyrządza. Zaleta tej jest to że nie trzeba jej przyprawiać. Śledź sam w sobie jest słony, zaś pieprz w tym przypadku też jest zbędny gdyż wystąpił w pierwszym wariancie.
Cóż mi pozostaje więcej pisać. Śledź uratowany:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz