piątek, 31 grudnia 2010

Przekąski...

Dziś Sylwester, jeden z najważnieszych dni w roku. Najważniejszy bo ostatni. Spędzę go tak jak w poprzednich latach, w małym gronie przyjaciół. Od rana zamiast ślęczeć w kuchni ruszyłem w poszukiwaniu petard. Postanowiłem w tym roku że ograniczę sie jeżeli chodzi o potrawy. Podzieliliśmy się między sobą kto co przyniesie. Z pewnośią trochę jedzenia się nazbiera, a ja nie muszę siedzieć całego dnia w kuchni. Po Świętach i ja i znajomi "wykruszyliśmy" się z kasy więc postawiliśmy na szybkie i niedrogie przekąski. W końcu jedzenie w takim dniu nie jest najważniejsze, ważniejszy jest szampan(lub inne trunki). Swoim gościom zaserwuje sałatkę śledziową której przepis podałem wczoraj, jajka faszerowane, pieczarki faszerowane, oraz pieczone udka kurczaka. Nie zabraknie też standardowych przekasek takich jak, np. ogorki kwaszone.  Nie będę się dzisiaj rozpisywał bo czas goni...

Przepis na jajka faszerowane(nie jest to może zbyt wykwintne ale szybkie-o to właśnie mi chodziło):
Jajka gotujemy na twardo- ja ugotowałem 10szt. Ostudzone obieramy przekrajamy na pół. Żółtka wyjmujemy i miksujemy w głębokiej misy z majonezem szczypiorkiem szczyptą soli i odrobina pieprzu. Po zmiksowaniu można też dodać do farszu szynkę pokrojoną w drobne kawałeczki. Pozostałe wcześniej łódeczki napełniamy farszem i gotowe.


 
Przepis na faszerowane pieczarki:
Pieczarki zabrały mi nieco więcej czasu.
Pieczarki (ilość zależy tylko i wyłącznie od Was) myjemy obieramy, a środki wydrążamy.
Wydrążone środki miksujemy w blenderze na farsz do którego dodajemy surowe jajko, podsmażoną na oliwie drobno pokrojoną cebulkę, bułke tartą oraz sól i pieprz, ewentualnie vegetę do smaku. Pamiętajcie aby nie dodać za dużo bułki tartej. Wydrążone pieczarki napełniamy farszem po czym optaczamy je w jajku i bułce tartej i podsmażamy na patelni.
Kiedy goście już przyjdą dyskretnie wymknę się do kuchni aby te pieczarki posypane starkowanym serem i na 15 min. wrzucić do piekarnika (150 stopni C). Dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze i przede wszystkim ciepłe.
Przepis na kurczaka podam Wam innym razem. Goście zaraz będą a stół jeszcze nie nakryty.
Udanego Sylwka....................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz