Jajka gotujemy na twardo- ja ugotowałem 10szt. Ostudzone obieramy przekrajamy na pół. Żółtka wyjmujemy i miksujemy w głębokiej misy z majonezem szczypiorkiem szczyptą soli i odrobina pieprzu. Po zmiksowaniu można też dodać do farszu szynkę pokrojoną w drobne kawałeczki. Pozostałe wcześniej łódeczki napełniamy farszem i gotowe.
Przepis na faszerowane pieczarki:
Pieczarki zabrały mi nieco więcej czasu.
Pieczarki (ilość zależy tylko i wyłącznie od Was) myjemy obieramy, a środki wydrążamy.
Wydrążone środki miksujemy w blenderze na farsz do którego dodajemy surowe jajko, podsmażoną na oliwie drobno pokrojoną cebulkę, bułke tartą oraz sól i pieprz, ewentualnie vegetę do smaku. Pamiętajcie aby nie dodać za dużo bułki tartej. Wydrążone pieczarki napełniamy farszem po czym optaczamy je w jajku i bułce tartej i podsmażamy na patelni.
Kiedy goście już przyjdą dyskretnie wymknę się do kuchni aby te pieczarki posypane starkowanym serem i na 15 min. wrzucić do piekarnika (150 stopni C). Dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze i przede wszystkim ciepłe.
Przepis na kurczaka podam Wam innym razem. Goście zaraz będą a stół jeszcze nie nakryty.
Udanego Sylwka....................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz