środa, 5 stycznia 2011

Przepis na "Czeski przysmak"

Dawno tu nie zagladałem, a zainteresowanych coraz więcej. Nie będe się rozpisywał, bo nie zaglądacie tu przecież dla moich wywodów tylko dla przepisów:)
Przepis na "Czeski przysmak":
Kostkę sera żółtego o grubości 2,5 cm oraz wymiarach 4X5cm (tak mniej wiecej, nie przejmujcie sie tu za bardzo rozmiarem) panierujemy podwujnie tak jak w przypadku schaba na którego przepis dostaliście przedwczoraj. Panierka musi być mocno zbita aby żaden fragment sera nie wystawał. Najlepiej w tym przypadku uzyć sera gouda, poniewaz bedzie się przylemnie ciagnął po przyżadzaniu. Opanierowany ser smażymy w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu. Pilnujemy aby ser nam przypadkiem nie wypłyną, bo takie sytuacje też sie zdażaja:) Brązowa panierka to znak że danie jest już gotowe. Do "Czeskiego przysmaku" niezbędny jest sos złożony z cebuli i ogórka konserowanego pokrojonego w kostke wymieszanego z majonezem.
Nie polecam jadać tego dania po 18. Jest ono ciężkie ale za to sycące i smaczne.
Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz